Ekologinio žygio palydovas – elektra varomas furgonas Nissan env200 iš Fakto Auto / Fakto Autocentras / Naujienos

Ekologinio žygio palydovas – elektra varomas furgonas Nissan env200 iš Fakto Auto

Ekologinio žygio palydovas – elektra varomas furgonas

Šeštadienį, rugpjūčio penkioliktą dieną, Palangoje startavo pirmasis toks Lietuvoje, net 1200 kilometrų ir 80 dienų truksiantis žygis pėsčiomis aplink Lietuvą. Keliaudami žygeiviai ne tik grožėsis Lietuvos gamta, bendraus su sutiktais žmonėmis, bet ir surinks savo kelyje rastas šiukšles.

Žygio „Už švarią Lietuvą“ organizatoriai sujungė jėgas su su Europos Komisijos atstovybė Lietuvoje ir kviečia visus prisidėti prie darnesnės ir tvaresnės planetos kūrimo.

Šio žygio, tikslas yra daugiau nei šiukšlių surinkimas ir vienkartinis Lietuvos perimetro pravalymas. Žygeiviai surinktas šiukšles analizuos, skirstys į dažniausiai randamų atliekų kategorijas, o tada visuomenę, verslą, mokslininkus ir valstybines institucijas kvies drauge ieškoti sprendimų prevencijai.

„Analizuodama, skaičiuodama ir tyrinėdama visas žygio metu surinktas atliekas, mūsų žygio komanda prisideda prie antropologinių tyrimų, padedančių spręsti visuomenėje kylančias modernaus gyvenimo ir perteklinio vartojimo problemas“,– apie žygio tikslus kalbėjo pagrindinis jo organizatorius Giedrius Bučas.

giedrius bučas

Žygiui reikalingas ir tinkamas transportas

Nors visus 1200 kilometrų žygeiviai įveiks pėsčiomis, be transporto pagalbos sprendžiant logistinius klausimus išsiversti nepavyks. Kadangi žygis skirtas švarinti Lietuvą ir tausoti jos gamtą, jo organizatoriai net ir rinkdamiesi transporto priemonę ieškojo ne tik praktiško, bet ir gamtą tausojančio sprendimo ir šiai misijai pasirinko elektra varomą „Nissan eNV200“.

 

„Nissan“ jau dešimtmetį gaminą didelio populiarumo sulaukiančius elektromobilius ir yra viena tų kompanijų, kurios stipriai pasisako už ekologiją ir mūsų planetos saugojimą, tad džiaugiamės galėdami prisidėti ir prie šio kilnaus žygio. Galvojant apie ekologiją neišvengiamai mintyse iškyla juodais dūmais apsipylę automobiliai, kurie ilgus metus „užsiimdavo“ aplinkos teršimu. Džiugu yra tai, kad ši situacija keliuose sparčiu tempu keičiasi į gerą, o elektromobiliai tampa vis populiaresni. Elektra varomi automobiliai vis dažniau tampa ne tik apie aplinką galvojančiu žmonių, bet ir atsakingų organizacijų pasirinkimas. Tikiuosi, kad šis žygis su kartu „eNV200“ dar kartą įrodys, kad transporto priemonės gali būti ir ekologiškos, ir praktiškos vienu metu“,– apie žygeivių pasirinktą elektromobilį kalbėjo automobilių salono „Fakto Auto“ marketingo vadovas Vaidotas Kviklys.

 nissan env200 elekromobilis fakto auto

Transporto priemonės pasirinkimas tokiai misijai toli gražu neapsiribojo tik aukštais ekologiniais standartais. Net 80 dienų truksiančio žygio dalyviams labai svarbu ir automobilio praktiškumas bei didelis bagažo skyrius. Į „NV200“ furgoną galima sutalpinti net iki 4,2 kvadratinių metrų arba 740 kg sveriantį krovinį. Šis reikalavimas buvo keltas ne veltui, mat viso žygio metu iš surinktų šiukšlių Kaune bus „auginama“ meninė instaliacija, kuri bus baigta lapkričio 7 dieną, žygiui finišavus.

 

Kviečia prisijungti

 

Žygio organizatoriai kviečia visus norinčius prisidėti prie šios iniciatyvos žygiuojant ir renkant šiukšles kartu. Pasak organizatorių, žmonės dažniausiai savo pėdsaką žemėje matuoja pasiekimais ir patirtimis, tačiau retas susimąsto, kokį atliekų šleifą kiekvienas palieka bandydamas iš gyvenimo pasiimti viską.

 

„Norintieji prisijungti gali dalyvauti visame žygyje arba žygiuoti kartu pasirinktose atkarpose. Svarbi kiekviena žygyje pakelta šiukšlė, vertingos kiekvieno žmogaus pastangos ir įžvalgos. Kiekvienos dienos pabaigoje ne tik drauge skaičiuosime ir rūšiuosime mūsų surinktą „turtą“, taip pat bus vakarų, kai drauge apšoksime ir apdainuosime sėkmingai atliktą darbą.

 

Nesvarbu kiek mūsų žygiuos. Nebijau su kuprine eiti ir vienas, nes žinau, kad tai yra prasminga. Tikiu, kad sukursime kažką didelio ir tai bus mūsų žinutė Lietuvai ir pasauliui apie mūsų esminius pokyčius“,– visus norinčius prisijungti prie žygio kvietė G. Bučas.

 

Informacija apie žygį: https://www.facebook.com/events/1073134683077138/