„Nissan“ pristato mobilią kosmoso observatoriją: „Nissan Navara Dark Sky“ koncepcinį automobilį / Fakto Autocentras / Naujienos

„Nissan“ pristato mobilią kosmoso observatoriją: „Nissan Navara Dark Sky“ koncepcinį automobilį

Sukurta bendradarbiaujant su Europos kosmoso agentūra, mobilioji laboratorija yra išmaniausias „Nissan“ pikapas

19.09.2018  Hanoverio transporto priemonių parodoje „Nissan“ pristatė neregėtą „Nissan Navara Dark Sky“ koncepcinį automobilį ir įrodė, kad dangus – ne riba.

Sukurtas bendradarbiaujant su Europos kosmoso agentūra (ESA), koncepcinis automobilis yra mobili astronomijos laboratorija, išsiskirianti pasaulyje pirmaujančiu observatorijos lygio teleskopu, kuris gabenamas specialiai pagamintoje priekaboje. Šis automobilis yra naujausias „Nissan“ pažangaus mobilumo įsikūnijimas, jame įdiegta „ProPILOT“ pagalbos vairuotojui technologija, kuri buvo patobulinta, siekiant sukurti saugiam ir patogiam vilkimui tinkamiausią pikapą.

ESA tiksliau, nei kada nors anksčiau, sudarinėja žvaigždėlapius su „Gaia“ palydovu, sužymėjusiu daugiau nei milijardą žvaigždžių. Su „Nissan Navara Dark Sky“ koncepciniu automobiliu astronomai gali atlikti tolimesnių visatos kampelių stebėjimus iš sunkiai pasiekiamų vietų su „tamsiu dangumi“. Kaip žinia, miestų apšvietimas apsunkina naktinio dangaus stebėjimą.

„Nissan Navara Dark Sky“ koncepcinis automobilis yra nuostabus „Nissan“, kaip autentiško partnerio, veiklos pavyzdys, suteikiant klientams galimybę nukeliauti bet kur“, – pasakoja „Nissan“ lengvųjų komercinių transporto priemonių padalinio vyresnysis viceprezidentas Ashwani Gupta. „Su „Nissan“ pažangiu mobilumu ir „ProPILOT“ kuriame geriausius sprendimus naujoms verslo sritims.“

Automobilyje naudojama daugybė išmanių funkcijų, kurios buvo atnaujintos, kad patenkintų kliento poreikius:

  • „ProPILOT“ pagerina automobilio valdymą, suderindamas „Nissan“ išmanų pastovaus greičio palaikymą su vairavimo pagalbos technologijomis. Jos palaiko atstumą iki priekyje esančios transporto priemonės ir išlaiko automobilį ir priekabą eismo juostos viduryje, net vingiuotu keliu.
  • Išmani aplinkinio vaizdo stebėjimo sistema buvo atnaujinta, dabar vairuotojas gali matyti automobilio ir priekabos vaizdą iš viršaus, taip palengvinama viso sąstato parkavimo procedūra.
  • Aklosios matymo zonos įspėjimas buvo patobulintas ir pažymi aklosiose zonose esančius objektus, patenkančius ir į priekabos sritį.
  • Vilkimo kablio sulygiavimas padeda manevruoti, susilygiuodamas kablį su priekaba lengvam prikabinimui.
  • „Nissan“ nešiojamieji akumuliatorių blokai
    naudoja „Nissan LEAF“ elektrinio automobilio technologiją papildomo maitinimo tiekimo užtikrinimui.

Pagrindinis priekabos akcentas yra ypač galingas „PlaneWave“ teleskopas. Patobulintos „Nissan“ pažangaus mobilumo technologijos leidžia transportuoti teleskopą į nuošalias gamtos vietas su tamsiu dangumi.

„Nissan Navara Dark Sky“ koncepcinis automobilis padės atlikti dangaus kūnų stebėjimus labai nuošaliose vietose, išvengiant šviesos taršos, ir saugiai bei lengvai transportuoti teleskopus“, – sakė ESA „Gaia“ vyresnysis misijos vadovas Dr. Fred Jansen. „Tokie teleskopai, kaip esantis priekaboje, yra reikalingi mūsų galaktikos planetų ir žvaigždžių tyrimams bei „Gaia“ surinktų duomenų  analizę.“

„Nissan Navara Dark Sky“ koncepcinio automobilio dizainas yra įkvėptas kosmoso. Išorės spalvų derinys pasižymi ūkų motyvais, naudojant parametrinius raštus, o interjeras suderina tamsius naktinio dangaus atspalvius su oranžiniais besileidžiančios saulės atspalviais. Oranžinės, šviesą atspindinčios juostelės ant sėdynių užtikrina matomumą transporto priemonėje, todėl nebereikia baltų lempučių, kurios trukdytų astronomo matymui tamsoje.

Kadangi raudona šviesa yra mažiausio žmogaus akies fiksuojamo bangos ilgio ir sukelia mažiausią šviesos taršą, automobilyje ir priekaboje naudojamas tik raudonas apšvietimas, norint išvengti vaizdinių trukdžių stebėjimų metu.

Artimo bendradarbiavimo su ESA rezultatas yra speciali priekabos modulio šaldoma atmosfera, dėl kurios teleskopas išlieka stabilus ir sukalibruotas optimalios temperatūros keliaujant bet kur.

Atvykus į norimą, dažniausiai sunkiai pasiekiamą vietą, bagažinės modulio mechanizuotą stogą galima atidaryti ir nukreipti teleskopą į naktinį dangų. 40 centimetrų (pagrindinis) veidrodis, suteikia galimybę stebėti ne tik detalius Saturno žiedų, bet ir tolimų galaktikų, ūkų ir supernovų vaizdus.

„Nissan Navara Dark Sky“ koncepcinis automobilis turi 2,3 litro 190 AG dyzelinis variklis su dvigubu turbokompresoriumi bei 450 Nm sukimo momentu leidžia „Navara“ įveikti sudėtingą reljefą nuošaliose vietose ir lengvai susidoroti su teleskopo modulio svoriu.

„Navara“ ir priekaba yra aprūpinti nešiojamais akumuliatorių blokais, naudojančiais patikrintą ir išbandytą elektrinių transporto priemonių akumuliatorių technologiją. Akumuliatoriai yra nuolat kraunami ir prireikus yra paruošti naudojimui.

Į papildomas išmanias funkcijas įeina „Wi-Fi“, vieta nešiojamajam kompiuteriui ir UHF ryšys momentiniam duomenų perdavimui į bet kurią pasaulio vietą. Aštuoni sujungti sensoriai kiekviename automobilio ir priekabos kampe informuoja vairuotoją apie automobilio aplinką per „NissanConnect“ informacijos ir pramogų jutiklinį ekraną prietaisų skydelyje.

Šios „Nissan“ pažangaus mobilumo technologijos veikia kartu, paversdamos „Nissan Navara Dark Sky“ koncepcinį automobilį išmaniausiu savo klasėje vilkimui skirtu pikapu.

„Nissan“ pažangaus mobilumo sistemos leidžia „Navara“ pastatyti teleskopo priekabą optimalioje padėtyje. Radaro jutikliai ir kameros reljefe ieško tinkamos vietos priekabos pastatymui ir stabilizavimui. Lyginant su standartiniu „Navara“, bendras „Nissan Navara Dark Sky“ koncepcinio automobilio važiuoklės aukštis buvo padidintas, todėl prošvaisa didesnė ir geresnis automobilio pravažumas.

Po Hanoverio transporto priemonių parodos „Nissan“ padovanos teleskopą, siekdama skleisti tyrinėjimų ir nuotykių dvasią bei įkvėpti ir šviesti ateities kartas.