„NISSAN BLADEGLIDER“ - PAŽANGAUS MOBILUMO LINK / Fakto Autocentras / Naujienos

„NISSAN BLADEGLIDER“ - PAŽANGAUS MOBILUMO LINK

Rio de Žaneire debiutuoja išskirtinių techninių charakteristikų elektromobilis, iš automobilių parodos lankytojų dėmesį prikausčiusio koncepcinio modelio virtęs veikiančiu prototipu.

  • Šiam automobiliui būdingas pažangus visiškai elektrinis galios agregatas, stulbinančios važiavimo savybės ir dinamiškas valdymas.
  • Jis neteršia aplinkos ir leidžia mėgautis smagiu vairavimu sėdint centre įrengtoje vairuotojo sėdynėje, už kurios sumontuotos dvi keleivių sėdynės.
  • https://www.youtube.com/watch?v=oLlbGSOogUQ

2013 m. Tokijo automobilių parodoje sublizgėjusį radikalų fantastinį koncepcinį „BladeGlider" modelį „Nissan" pavertė realybe - veikiančiu pažangiu prototipu.

Pagal „Nissan" sumanymą tai turėjo būti dinamiškas ir efektyvus elektromobilis, siūlantis naują smagaus bei jaudinančio vairavimo patirtį ir dėl pritaikyto beveik begarsio elektrinio galios agregato ir aerodinaminių formų galintis tiesiog „sklęsti".

Po dviejų metų, pritaikius naujus dizaino, inžinerinius ir techninius sprendimus, „Nissan BladeGlider" virto įdomia studija, tiriančia patobulinto elektromobilio galimybes. „BladeGlider" įkūnija „Nissan" pažangaus mobilumo (Intelligent Mobility) viziją, kurios laikydamasi bendrovė siekia gaminti patrauklesnius automobilius, keičiančius požiūrį į galios agregatus, jų valdymą ir integraciją į visuomenę.

Demonstraciniai modeliai išsiskiria patobulinta važiuoklės konfigūracija, siaura priekine ir platesne galine tarpvėžėmis. Šie sprendimai lemia optimalias aerodinamines savybes ir nepriekaištingą valdymą bei stabilumą.

 

Aukštyn pakeltos dviejų susikertančių plokštumų kampą suformuojančios durys atsidaro į galą ir leidžia netrukdomai įlipti į saloną ir iš jo išlipti. Atviras „BladeGlider" stogas sutvirtintas specialia integruota konstrukcija, apsaugančia keleivius automobilio virtimo atveju. Todėl „BladeGlider" suteikia tokių pat smagių potyrių, kokiais galima mėgautis važiuojant lenktyniniu automobiliu nudengiamu viršumi, ir pasižymi kupė būdingomis formomis.

Ant vairo įrengti „BladeGlider" sistemų valdikliai, sujungti su moderniu ekranu, kuriame galima stebėti automobilio greitį, akumuliatoriaus įkrovimo lygį, regeneravimo režimą ir sukimo momento kreivę. Centrinio ekrano šonuose įtaisyti du ekranai, kuriuose rodomi už priekinių ratų įrengtų galinio vaizdo kamerų fiksuojami vaizdai. Kaip alternatyva durų veidrodėliams, šie du ekranai užtikrina geresnes „BladeGlider" aerodinamines savybes. Vairuotojo sėdynė įrengta pačiame centre. Nuo jo nedideliu atstumu nutolusios dvi keleivių sėdynės – jų apačioje atsiveria didelė erdvė kojoms. Vientisas priekinis stiklas visiems keleiviams leidžia mėgautis puikiu panoraminiu vaizdu.

„BladeGlider" varomas vien elektra. Išskirtinės galios agregato charakteristikos ištobulintos JK įsikūrusios „Williams Advanced Engineering" įmonėje, kuri bendradarbiauja su „Nissan" techniniais klausimais įgyvendinant „BladeGlider" projektą. Maksimalus demonstracinių modelių greitis siekia daugiau nei 190 km/h*, o iki 100 km/h jie įsibėgėja per mažiau nei 5 sekundes*. Galinius ratus varo du 130 kW elektriniai varikliai (po vieną kiekvienam ratui).

Automobilyje įdiegta vektorinė sukimo momento valdymo technologija, kuri kontroliuoja sukimo momento perdavimą į varomuosius ratus, taip pagerindama automobilio valdymą. Vektorinė sukimo momento valdymo sistema automatiškai nukreipia didesnį sukimo momentą į išorinius ratus posūkiuose. Sistema siūlo tris režimus: off, agile ir drift.

Elektros energiją tiekia galingas penkių modulių 220 kW ličio jonų akumuliatorius. Akumuliatoriui ir elektriniams varikliams pritaikytos specialios aušinimo sistemos.

„Šie prototipai atskleidžia „Nissan" siekį plačiai taikyti savo pažangaus mobilumo koncepciją, susiejančią vairavimo malonumą su atsakomybe už aplinką. „Nissan" mano, jog automobilių entuziastai turi orientuotis į aplinką tausojančio transporto ateitį. „BladeGlider" yra akivaizdus žingsnis tokios ateities link. Šis elektromobilis skirtas tiems, kurie jaučia tikrą aistrą automobiliams", – tvirtino „Nissan Motor Co., Ltd" pasaulinės rinkodaros ir pardavimų vykdomasis viceprezidentas Daniele Schillaci.

„BladeGlider" vidus atspindi sportines intencijas. Apie tai byloja keturių taškų saugos diržai visiems keleiviams. Sėdynės užtikrina nepriekaištingą vairuotojo ir keleivių šonų bei kojų atramą. Sėdynes puošia ryškios faktūros danga, pagaminta iš tekstilės ir epoksidinės dervos mišinio.Tokios sudėties medžiaga yra patvari ir gerai priglunda, todėl keleiviai neslidinėja ir tvirtai sėdi savo vietose.

Naudojamos dvi apdailos spalvos – Cyber Green ir Stealth Orange. Tokiomis spalvomis išryškintos sėdynių atlošų viršutinės dalys, o jų kraštus gaubia sidabrinė atspindinti medžiaga. Tai sukuria patrauklų sportinį salono įvaizdį. Sėdynių pagrindą dengia juoda raštuota medžiaga, o sėdimąją dalį supa žalios ir oranžinės apdailos juostos. 

Pagrindiniai „BladeGlider" duomenys:

Maksimalus greitis

> 190 km/h *

Pagreitėjimas iki 100 km/h

< 5 s *

Galia

200 kW (268 AG)

Sukimo momentas

707 Nm

Svoris

1300 kg

Ilgis

4300 mm

Plotis

1850 mm

Aukštis

1300 mm

Važiuoklės bazė

2800 mm

* Rodiklius užfiksavo „Williams Advanced Engineering".